Search
Close this search box.

Ενέργεια…η λαχτάρα της εποχής μας !!

Η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων, εξαιτίας των υγειονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας του COVID19 , με σοβαρότατες  παρενέργειες στις τιμές πετρελαίου και στις οικονομίες των κρατών ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται ,κυρίως, για τις υπό ανάπτυξη  χώρες. Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν επιτακτικά μεσούσης της κρίσης είναι και η ενεργειακή ασφάλεια.

 Από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (Οκτώβριος 1973) , μέχρι και σήμερα ο κόσμος  συνταράσσεται από προβλήματα ,που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , ανέδειξαν την ανάγκη απεξάρτησής  μας από τα ορυκτά  καύσιμα.

  Παράλληλα οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας  για την υπερθέρμανση της Γης , απόρροια της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έρχονται να επισφραγίσουν  με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη για απανθρακοποίηση του πλανήτη. Το 1988  ιδρύεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών (IPCC)  που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη .Χωρίς επείγουσα δράση, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2060. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατεγράφησαν 18 από τα θερμότερα έτη ,από τότε που τηρούνται αρχεία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

   Καταλυτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ, αιολική , ηλιακή , υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ηλιοθερμικά συστήματα κλπ.) σε τομείς όπως: η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο σχεδιασμός των κτιρίων, η θέρμανση, ο κλιματισμός, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι μεταφορές κλπ.

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων. φιλοδοξώντας να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως και 55% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην ΕΕ, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, ανέρχονται στα 250 δισ. € την επόμενη δεκαετία-το ύψος των επενδύσεων διπλασιάζεται από το 2035 και μετά.    Στην χώρα μας, οι ΑΠΕ κατέχουν ήδη το 20% της ηλεκτροπαραγωγής. Στόχος του Εθνικού Σχεδίου  για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι η εγκατάσταση, μέχρι το 2030 ,περίπου 14.000 MW ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια , και  μερίδιο συμμετοχής στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35%, υψηλότερο και από τον κεντρικό Ευρωπαϊκό στόχο για τις ΑΠΕ που είναι 32%.  Επίσης  στόχος είναι το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ να ανέλθει :στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να σε ποσοστό τουλάχιστον 60%,  για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης να ξεπεράσει το 40% και στον τομέα των μεταφορών να υπερβεί το 14%.

  Οι ποσοτικοί αυτοί στόχοι ανάλογα με την εξέλιξη της τελικής κατανάλωσης μεταφράζονται σε συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη είτε με όρους εγκατεστημένης ισχύος, είτε με αριθμό τεχνολογιών/συστημάτων ΑΠΕ στη τελική χρήση (πχ. διείσδυση βιοκαυσίμων στις μεταφορές, λέβητες βιομάζας για κάλυψη αναγκών θέρμανσης & ζεστού νερού χρήσης, αντλίες θερμότητας στα κτίρια για κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης, ηλιακά-θερμικά κλπ.)

H Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης» μετάβασης. Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια άνω των 10 δις. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Στο πλαίσιο  αυτό Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης ρυθμίσεις σχετικές με εξοικονόμηση ενέργειας -κυρίως στα κτήρια- αναγνωρίζοντας ότι ο τομέας αυτός συνδυάζει περιβαλλοντικά με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ και στοχεύει στην κάλυψη 60.000 κτιρίων τον χρόνο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μια δεκαετία.

  Τα ηλιακά θερμικά έχουν μια καλή θέση στη Ευρωπαϊκή αγορά , συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών  διοξειδίου του άνθρακα και στην μείωση  της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα.  Σε έξι χώρες,  Γερμανία ,Ισπανία, Ιταλία Γαλλία, Αυστρία και Ελλάδα  αναλογεί το 84% της Ευρωπαϊκής αγοράς θερμικών ηλιακών. Οι Έλληνες  κατασκευαστές προηγούνται στο τομέα της τεχνολογίας των θερμικών ηλιακών. Μάλιστα, εταιρείες θερμικών ηλιακών όπως η ΗΛΙΟΑΚΜΗ Α.Ε. βραβεύονται για τη συνεισφορά τους στη «μάχ稻 κατά της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων.  

 Η ΗΛΙOΑΚΜΗ Α.Ε. ,μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο (από το 1976) με πωλήσεις ηλιακών θερμοσιφώνων στην χώρα μας  και εξαγωγές σε πάνω από 60 χώρες, έλαβε το 1ο Βραβείο Επιχειρηματικής Αρίστευσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, γεγονός που την τοποθετεί στον «χάρτη» των εταιρειών που συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για την  προστασία του πλανήτη.

Το 2009 η ΗΛΙOΑΚΜΗ εξαγόρασε το 100% της εταιρείας Assos Boilers (SOLARNET Α.Ε.), η οποία ιδρύθηκε το 1998 από μια ομάδα των  πέντε μεγαλύτερων  εταιριών του χώρου της ηλιακής ενέργειας , την οποία εξέλιξε τεχνολογικά αυτοματοποιώντας την και σήμερα συνεχίζει να  παράγει και  να εμπορεύεται δεξαμενές αποθήκευσης νερού  των 100 έως και 5000 λίτρων.

Ο όμιλος ΗΛΙΟΑΚΜΗ ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων και προϊόντων θέρμανσης και ψύξης (δοχεία αδρανείας) νερού εδώ και 44 χρόνια τώρα, τα οποία  διανέμονται με επιτυχία στην ελληνική αγορά  καθώς και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο,  με την εμπορική ονομασία  MEGASUN-ΗΛΙΟΑΚΜΗ-ASSOS BOILERS-SOLARNET κλπ.

Ο όμιλος ΗΛΙΟΑΚΜΗ εκτός από την στάνταρ παραγωγή της, εκτελεί παραγγελίες ειδικών προδιαγραφών  για λογαριασμό μεγάλων πελατών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως  .  Όλα τα προϊόντα της εταιρείας  κατασκευάζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένα ινστιτούτα όπως ο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Ελλάδα), SAI GLOBAL (Αυστραλία), DCLD (ΗΑΕ), CENER (Ισπανία), CSTB-CERTITA (Γαλλία), SABS ( Νότια Αφρική) κ.λπ. και τα δοχεία της (boilers) διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας πόσιμου νερού Water Mark Αυστραλίας. Επίσης  φέρουν  πιστοποίηση SOLAR KEYMARK  και η διαδικασία παραγωγής είναι σύμφωνα με  Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001.

Η πανδημία των ημερών μας που λέγεται covid-19 σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για  εμάς και τις επόμενες γενιές. Όχι όμως και οι αιτίες που τη δημιούργησαν. Η συνεχής και αλόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μία από αυτές. Κατ’ επέκταση είναι χρέος μας , με αρωγό την τεχνολογία, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στη διάσωση του πλανήτη και να «ελαφρύνουμε» το οικολογικό μας αποτύπωμα.

« Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Χαρά Φουκαράκη

ΜSc Φυσικός , τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας